Je huidige job verlaten en voor een beroep in de zorg kiezen is voortaan een stuk makkelijker. Werknemers uit een andere sector dan de zorg, kunnen nu dankzij overheidssteun en mét een arbeidscontract op zak, een opleiding tot zorgkundige of verpleegkundige volgen.
Op de drie campussen met Verpleegkunde van de Thomas More-hogeschool lopen momenteel de eerste kandidaturen binnen uit het pas opgestarte project #kiesvoordezorg. Kandidaten die in september willen starten, moeten hun kandidatuur indienen bij FEBI voor 19 februari.
Er is in de zorgsector een enorme vraag naar gekwalificeerde verpleegkundigen en zorgkundigen. Het project #kiesvoordezorg geeft werknemers uit andere sectoren die een carrière in de zorg overwegen, de kans om als werknemer een betaald opleidingstraject te volgen in dienst van een werkgever uit de zorgsector.
Twee vliegen in één klap dus: een betaalde opleiding, maar ook grote werkzekerheid nadien.
'Dit initiatief richt zich op een geheel nieuwe doelgroep', zegt Daniëlle Van Horenbeeck, opleidingsmanager in Mechelen. 'Mensen die werken, maar niet in een zorginstelling, en die er toch van dromen om verpleegkundige te worden. Voor hen is dit een unieke kans."
Eens het diploma op zak, blijf je in dienst van de werkgever waarmee je een arbeidsovereenkomst sloot. Twee vliegen in één klap dus: een betaalde opleiding, maar ook grote werkzekerheid nadien.
'We hebben al lang ervaring met studenten die zich heroriënteren, zegt opleidingsmanager van Campus Lier Kristel Thijs. 'Werkzoekenden met steun van de VDAB of zorgkundigen via het project 600. We kunnen dit nieuwe project alleen maar toejuichen. Onze ervaring leert dat een mix van leeftijden in de opleiding zeer productief is.'
'Echt iets om onze schouders onder te zetten', bevestigt ook Evi Willemse, opleidingsmanager in Turnhout. 'Verpleegkunde is een knelpuntberoep, ook omdat men te weinig beseft dat dit echt een veelzijdige job is met tal van carrièrekansen."
Wie komt in aanmerking?
Als je niet in een zorginstelling werkt die tot het PC330 behoort, minimum twee jaar werkervaring hebt, aan de toelatingsvoorwaarden voldoet voor de opleiding en voor de selectieprocedure van het IFG (Intersectoraal Fonds voor de Gezondheidsdiensten) slaagt, dan kan je solliciteren bij een zorginstelling.
Arbeidsovereenkomst getekend? Dan kies je een school om een opleiding tot zorgkundige of verpleegkundige te volgen.
Tijdens het schooljaar moet je alleen maar studeren, in de zomermaanden neem je betaalde vakantie en werk je enkele weken bij jouw werkgever. Na de opleiding (opgelet: dubbelen of de opleidingsduur verlengen is niet toegestaan) kan je meteen aan de slag als zorgkundige of verpleegkundige. Je arbeidsovereenkomst loopt verder na de opleiding.
Wat verdien je?
Je krijgt een volwaardig loon, eindejaars- en vakantiegeld volgens de geldende barema's en je loopt je stages zoveel mogelijk bij de werkgever waarmee je een overeenkomst hebt. Daarnaast is er in het eerste jaar een studiebeurs van 1.200 euro voorzien voor schoolkosten.
Meer informatie